diumenge, 3 de maig del 2015

Encara més de “L’hipertext sóc jo”

 
 
Resultado de imagen de hypertext


Una vegada hem vist, a l’anterior apunt, que sembla evident que som en gran part producte de la nostre cultura, i entenent que és cert que la nostra cultura es fonamenta en el text escrit, podem arribar a la conclusió que podem admetre l´escriptura com a base del nostre sistema social. Malgrat això, sabem que en l’actualitat no totes les lectures són “sobre paper”, de manera que els nous formats virtuals són també (i potser encara més) la nostra base i això, inevitablement, ha de comportar canvis en la nostra manera de conèixer i pensar, o sigui, en la ment humana.

Per veure les conseqüències d’aquest canvi de base, cal tenir en compte el punt de vista de Gonçal Mayos[1] en aquesta qüestió : La actual revolución también presenta muchas caras, y, como no puede ser de otro modo, no todas son exclusivamente positivas (…). Una de las consecuencias de la revolución informática y de internet es que ha generado un nuevo tipo de analfabeto funcional.

O sigui, entenem que una molt important conseqüència, i no precisament positiva (això sí, entre moltes d’altres de beneficioses), està formada per totes les persones que han quedat al marge de la revolució informàtica. La conclusió és evident i és que ben aviat serà pràcticament impossible viure al marge de la revolució tecnològica. Per què? Perquè som hipertextuals.

 

 



[1] GONÇAL MAYOS I ALTRES, La sociedad de la ignorancia, ed. Península, pàg. 21.

4 comentaris:

  1. No estic del tot d'acord en la teva afirmació que serà del tot impossible viure al marge de la revolució tecnològica. Som hipertextuals perquè admetem ser-ho, però una gran part de la població mundial és i seguirà sense ser hipertextual, per opció pròpia o pel seu propi context concret.

    ResponElimina
  2. Cuando dices "és que ben aviat serà pràcticament impossible viure al marge de la revolució tecnológica.." yo pienso que ya estamos inmersos en el mundo tecnológico completamente.

    Por otra parte no estoy del todo acuerdo con la opinión de Ricard, creo que la hipertextualidad ya ha llegado a todos los rincones y la población no tendrá otra opción que "subirse al carro".

    ResponElimina
  3. Ricard, quan deia que aviat ens seria impossible viure completament al marge de la revolució tecnològica, em referia “en el context de la nostra societat occidental”. Per exemple, avui, per a cursar uns estudis universitaris, aquí, és gairebé imprescindible disposar d’ordinador i d’accés a la xarxa (en el nostra cas, completament imprescindible). Per a realitzar moltíssimes feines, es necessiten coneixements bàsics d’informàtica: des d’un professor fins a un comptable necessiten utilitzar un ordinador. Si busques feina, el primer que et demanaran serà el correu electrònic i el número de telèfon mòbil.
    És clar, si tenim en compte el món global en la seva totalitat, més del 60% de la població mundial no s’ha connectat mai a internet. I en aquest sentit, et dono la raó.

    ResponElimina
  4. Àngels, estic completament d’acord amb tu en que, en el context de la nostra societat occidental, no serà ben aviat impossible viure al marge de la revolució tecnològica, sinó que ja hi estem immersos de ple. Ara, és cert que encara hi ha moltes parts del món on un telèfon mòbil resulta un instrument completament desconegut.

    ResponElimina